Doping

Att dopa sig är dumt. Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger. 

Friskis&Svettis är självklart emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar. Här vill vi berätta vi hur vi arbetar samt om hur doping skadar. Och så hjälper vi dig att känna igen tecknen på att en person använder dopingpreparat. Det brukar börja med något dumt. Sedan blir det bara dummare.

Antidopingpolicy:

Doping är helt oacceptabelt och vår antidopingpolicy säger att:

•    Friskis&Svettis ska vara helt fritt från doping.

•    Friskis&Svettis bedriver en naturlig och hälsosam träning utan droger.

Friskis&Svettis arbetar förebyggande mot anabola androgena steroider

IF Friskis&Svettis är en idrottsrörelse som är medlem i Riksidrottsförbundet (RF) diplomerade enligt PRODIS-modellen. Vi är därför delaktiga i det antidopingarbete som pågår inom RF och Prodis stödjer de regler som RF beslutar om. Läs mer om PRODIS här och RF här. 

Sedan en lång tid tillbaka är det förbjudet med dopning inom idrotten. Argumenten för detta är många men för oss inom Friskis&Svettis är det två viktigaste skälen:

  • Det är farligt att dopa sig. Det strider mot medicinsk etik och är förenat med hälsorisker för individen och ibland också för andra.
  • Det är olagligt att dopa sig. Att hantera eller inta förbjudna preparat kan ge fängelsestraff.

Inom Friskis&Svettis skall doping överhuvudtaget inte förekomma. Vi arbetar aktivt för att infomera om doping och dess risker. I och med att vi är medlemmar i RF kan dopingtester ske på Friskis&Svettis medlemmar. Skulle någon bli ertappad hos oss skulle det, förutom straff enligt svensk lag, innebära att personen blir avstängd från träning hos oss. Detta gäller även vid vägran att lämna test. Ser du, eller hör, något som liknar användning eller distribution av dopingpreparat i vår lokal, vänligen ta kontakt med kontoret.

Så här jobbar Friskis&Svettis mot doping

1. Vi vaccinerar

Samtliga F&S-föreningar som har gym i sitt träningsutbud har genomfört eller genomför just nu en s k vaccination. Vaccinera föreningen är Riksidrottsförbundets metod för att hjälpa idrottsföreningar att arbeta mot doping, göra medlemmarna medvetna om föreningens syn på doping samt att kommunicera detta mot omvärlden.

2. Vi har en antidopingansvarig

Vår antidopingansvarige leder det förebyggande arbetet i föreningen. Antidopingansvarige har ett brett kontaktnät av kunniga och erfarna personer från bl a Dopingjouren, Antidopinggruppen på Riksidrottsförbundet och andra Friskis&Svettis-föreningar.


3. Riksidrottsförbundet genomför oanmälda dopningtester 

Riksidrottsförbundet kan när som helst genomföra dopingtester i Friskis&Svettis föreningar. Dessutom beställer föreningarna föreningsprov från Riksidrottsförbundet. Friskis&Svettis Tyresö beställer kontinuerligt tester och vid enstaka tillfällen har medlemmar stängts av från vidare träning.


4. Vi utbildar alla våra gyminstruktörer

Alla gyminstruktörer får grundläggande kunskaper om doping i sin grundutbildning. Övriga funktionärer erbjuds utbildning i samband med interna utbildningsdagar.


5. Vi informerar våra medlemmar

Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening. Medlemsinformation hittar du i vår folder Välkommen som medlem.

Tecken på doping

Doping är precis som andra missbruk svåra att upptäcka. Det tar nästan alltid tid. Du ser saker du tycker är lite märkliga, men det tar emot att ställa närgångna frågor och konflikter vill de flesta helst undvika. För vem vill vara misstänksam och jobbig? 

Den broschyr som du kan beställa på Dopingjourens hemsida är ett utmärkt stöd för den som misstänker doping. I den kan du läsa om vanliga effekter av anabola androgena steroider som stroke, håravfall, förstorad prostata, svårigheter att kissa, förminskade testiklar, lägre testosteronnivåer, minskad spermieproduktion, leverskador, svullnader, hudbristningar och acne samt om det som så föga vackert kallas bitch tits. 

Och som om det inte var nog kan den som dopar sig också kännas igen på förändrad sexlust, aggressivitet, depression, humörsvängningar, fixering vid träning, kropp och kost, förändrade matvanor, personlighetsförändringar, sömnproblem, stress, ångest, ökad eller minskad självkänsla, snabb viktökning, förstärkt ego och minskad empati.

Vad vi tycker du ska göra

Misstänker du att någon nära dig dopar sig ska du så klart prata med vederbörande. Men var beredd på undanflykter. Det är bra om du pluggat på lite om dopnng. På dopingjouren.se finns hur mycket kunskap som helst att hämta. Dit går det också bra att ringa anonymt, 020-546 987. 

Och så kan du självklart be oss på Friskis&Svettis om hjälp och råd. Kontakta Eva Berglind, verksamhetschef, på eva.b@tyreso.friskissvettis.se

Låt oss tillsammans rädda så många vi kan från att använda anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel i träningen!

Svensk antidoping